Altijd moeten pieken

 

Je moet van alles tegenwoordig: studeren, presteren, werken, je cv uitbouwen, sociaal zijn, je onderscheiden, ambitieus zijn en ook vooral jezelf zijn. Toch heeft een dag nog altijd 24 uur, daarin is niks veranderd. Het voelt soms als jongleren en doordat we ons op social media allemaal framen als mensen die vooral hun fantastische hoogtepunten delen, krijgen we soms een krom beeld van de mensen om ons heen: gaat alles bij hen dan zo voorspoedig en moet ik er zoveel harder voor werken? Let me break it to you; dat is niet zo. Dat lijkt wel zo.

Juist doordat we nu zoveel manieren hebben om met elkaar in contact te zijn en altijd up-to-date zijn van de ontwikkelingen bij de mensen om ons heen, gaan we automatisch vergelijken. Vroeger sprak je een handjevol mensen regelmatig en op die momenten vertelde je hoe het ervoor stond. Je werd er niet continu mee geconfronteerd. Maar nu groeit er een generatie op die niet beter weet: dit is hun realiteit.

Ambitie en altijd moeten pieken

Natuurlijk is het goed om na te denken wat je wilt in het leven. Het zorgt ervoor dat je kunt plannen en ergens naar toe gaat werken. Maar kinderen moet op hun veertiende al kiezen voor een profiel, een paar jaar later voor een vervolgstudie en daarna vaak nog één, zij het omdat de eerste keuze niet de juiste bleek of omdat een niveautje hoger of een opleiding extra toch eigenlijk wel de norm is. Je moet je immers onderscheiden? Een gewone hbo opleiding gaat je niet zomaar meer aan die droombaan helpen. Dus ga je je extra inzetten middels een bestuursjaar, vrijwilligerswerk, minoren, onbetaalde stages en wat zo niet meer om die cv maar uit te bouwen.

En dan komt het moment dat je een baan mag gaan zoeken. Om jezelf vervolgens aan te treffen in een eindeloze sollicitatiejacht met nog tientallen anderen, of honderden, afhankelijk van je vakgebied en regio. Nu geldt dit natuurlijk niet voor elk vakgebied, maar het effect dat het heeft is hetzelfde; je holt jezelf voorbij als je deze druk voelt en eigenlijk meer doet dan gezond is. Want naast al die activiteiten en interessantdoenerij willen we natuurlijk ook nog die leuke vriendin, gezellige zus en lieve partner zijn. Waar zijn we mee bezig?

 

Geluk zit niet in het langste cv

We houden dit met elkaar in stand. Ouders die hun kinderen pushen om goed te leren zodat toch zeker het vwo (advies) gehaald wordt, minstens 1 instrument en 1 sport te beoefenen, regelmatig sociale dingen af te spreken en op tijd in bed te liggen. Werkgevers die uiteindelijk kiezen voor de kandidaat met én de master én het vrijwillig werken in een weeshuis in Verweggistan én het bestuursjaar en natuurlijk nog de 25 jaar ervaring op 20 jarige leeftijd.

Ik speel dat spelletje in ieder geval niet meer mee. Ik ben trots op wie ik ben. Ik zet me in en werk hard, begrijp me niet verkeerd. Maar op een gezonde manier. Wat is er mis met gewoon leren waar je voor wil leren, dingen doen die je gelukkig maken en je daarmee inzetten voor de maatschappij? Iemand die gelukkig is met zichzelf, daar hebben we namelijk allemaal wat aan.

Liefs,

Bridget

Scroll naar boven